CoolZone & Radio HotStyle
Bun Venit! ...::: CoolZone :::... ~Welcome to www.coolzone.3xforum.ro~ Asculta LIVE Radio HotStyle cel mai bun post de radio cu cea mai buna muzica si cei mai tari dj. Tu Contezi !!! http://radiohotstyle.tk http://r-hotstyle.no-ip.biz:8989/listen.pls
Lista Forumurilor Pe Tematici
CoolZone & Radio HotStyle | Inregistrare | Login

POZE COOLZONE & RADIO HOTSTYLE

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Ioana24
Femeie
24 ani
Bucuresti
cauta Barbat
27 - 43 ani
CoolZone & Radio HotStyle / ...::: Tutoriale :::... / Am gasit un virus! Ce ma fac? Moderat de Dj.Killa
Autor
Mesaj Pagini: 1
Dj.Killa
Moderator

Din: Forum Cool Zone...
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1872
Actiunile pripite pot avea efecte mult mai grave decat virusul in sine (in cazul in care acesta exista), spun specialistii Gecad Net. Incetinirea sistemului sau blocarea lui nu indica neaparat prezenta unui virus. Doar un program antivirus poate stabili cu certitudine daca un calculator este infectat.
Daca nu aveti un ativirus, puteti utiliza scannerul PCForum ) sau puteti scana gratuit computerul la adresa: p, serviciu pus la dispozitie de Trend Micro, una dintre cele mai mari companii furnizoare de solutii de securitate si programe antivirus din lume.

Identificarea virusilor este importanta deoarece indepartarea acestora necesita metode diferite in functie de tipologie.

Urmatoarele simptome ar putea indica prezenta unui virus, dar nu sunt determinante pentru a stabili cu certitudine prezenta acestuia:

- sistemul ruleaza foarte greu;
- sistemul de operare si aplicatiile afiseaza mesaje de eroare sau nu mai pornesc;
- aparitia de ferestre pop-up ciudate, continand saluturi, insulte sau mesaje publicitare;
- sesiunea de browser este redirectata spre alte adrese web pe care utilizatorul nu avea intentia sa le viziteze;
- afisarea de imagini ciudate in timpul folosirii browser-ului web, suprapuse peste continutul paginilor vizitate - a nu se confunda cu banner-ele care se extind peste portiunile de text;
- pierderi de date frecvente - fisiere care dispar sau nu mai pot fi deschise;
- programele se blocheaza frecvent;
- sistemul de operare sau aplicatiile nu mai pornesc.

In urma scanarii online sau cu un program antivirus, pot aparea mai multe situatii:

1. Programul raporteaza un virus necunoscut.
Programele antivirus sunt capabile sa detecteze virusi necunoscuti - modul de scanare euristic; desi este util, acesta poate genera alarme false. Pentru a stabili daca este intr-adevar vorba despre un virus:
- verificati daca programul antivirus este actualizat - majoritatea se actualizeaza automat online dar ofera si posibilitatea de actualizare manuala - "Update". Dupa actualizare, scanati din nou fisierul sau locatia de pe hard unde acesta a fost identificat.
- ajustati nivelul de sensibilitate al scanarii "heuristic"; daca acesta este prea ridicat, probabil ca programul va genera alerte multiple pentru amenintari minore, iar amenintarile grave vor fi mai dificil de selectat.

2. Rapoarte contradictorii - programe antivirus diferite pot identifica virusi diferiti in acelasi fisier sau pot cataloga acelasi fisier ca fiind virusat sau nu. Numele virusilor difera in functie de producatorii programelor antivirus.

3. Este raportat un virus in memorie
Multi virusi raman activi in memorie dupa ce au fost executati, ceea ce le permite sa infecteze fisierele atunci cand acestea sunt accesate. Pentru a evita detectia, virusii pot evita programele antivirus sau le pot dezactiva. Unii virusi chiar se sterg din fisiere inainte ca acestea sa fie scanate si le reinfecteaza ulterior, deci este contraindicat sa scanati fisiere in timp ce un virus ar putea fi activ in memorie.

Pentru a vizualiza procesele active, numele programelor si fisierele accesate puteti descarca Process Explorer la adresa: r.mspx.
O alta metoda de a va asigura ca nu exista un virus in memorie este sa boot-ati cu un utilitar de scanare in DOS, in cazul in care folositi Win9x-Me, iar pentru Windows XP boot-area in safe mode. Inainte de a efectua o scanare completa in Windows Millennium sau XP dezactivati System Restore, pentru ca acesta asigura salvarea de copii de rezerva ale anumitor fisiere in dosarul _Restore. Caracteristica System Restore salveaza fisierele cu extensia EXE sau COM, care ar putea include si fisiere virusate si aplicatii malware. Fisierele din dosarul _Restore sunt protejate si nu pot fi accesate decat folosind System Restore. Prin urmare aceasta trebuie dezactivata inainte de scanare.

Pentru a scana calculatorul puteti folosi utilitare gratuite oferite de Trend Micro la adresele:

4. In urma scanarii este raportata contaminarea multipla
Uneori un fisier poate fi contaminat cu mai multi virusi, si este recomandat sa stergeti fisierul respectiv si sa-l inlocuiti cu o copie, daca aceasta exista. In caz contrar, puteti incerca sa le dezinfectati dar este de preferat ca dupa o dezinfectare raportata ca reusita sa incercati sa scanati fisierul respectiv cu un alt program antivirus pentru a va asigura ca nu este contaminat.

Etapele dezinfectarii

1. Documentarea
Puteti obtine informatii privind virusii detectati folosind o enciclopedie de virusi online: e=.
Descrierea virusului poate contine si metodele de dezinfectare, simptomele si tipul de pagube produse. Daca programul antivirus va ofera posibilitatea de a dezinfecta sau sterge fisierul respectiv, puteti alege una dintre optiuni.
2. Localizarea virusului
Este recomandat sa stergeti fisierele virusate si sa le inlocuiti cu copii de rezerva. Daca fisierele fac parte dintr-un program, puteti sterge programul respectiv - o dezinstalare corecta in acest caz ar putea duce la lansarea unor executabile virusate. Daca fisierele sunt depistate in C:\ sau printre fisierele de sistem Windows, este recomandata stergerea lor - de cele mai multe ori sunt fisiere create de virusi si nu fisiere necesare functionarii Windows. Daca virusul este primit atasat la un mesaj mail sau pe discheta, stergeti mesajul mail si nu accesati fisierul de pe discheta. Pentru stergerea fisierelor infectate este recomandata folosirea programului antivirus, deoarece dupa detectare accesul la fisierele respective este restrictionat de programul antivirus care ruleaza in fundal si nu mai pot fi sterse manual.
3. Dezinfectarea / indepartarea virusului
Stergerea si inlocuirea fisierelor virusate sunt de preferat incercarilor de dezinfectare a acestora. Nu exista nici o garantie ca virusul va fi intr-adevar indepartat sau ca fisierul respectiv va mai functiona dupa dezinfectare.
Totusi, daca fisierul este important si nu exista o copie de rezerva, se poate incerca dezinfectarea lui. Uneori dezinfectarea fisierelor nu este suficienta din cauza modificarilor operate in registri, care pot duce la incetarea functionarii anumitor programe (in special sunt vizate programele de securitate).
Sunt doua motive pentru care programul antivirus ar putea raporta ca fisierul nu poate fi dezinfectat:
- fisierul este in uz si este blocat la citire/editare, fiind probabil folosit de una din aplicatiile care ruleaza in Windows. Pentru a fi sters, trebuie oprita aplicatia respectiva (daca poate fi identificata) sau restartarea Windows si o noua scanare.
- continutul legitim al fisierului a fost suprascris de virus si nu mai poate fi recuperat. Singura optiune este inlocuirea fisierului cu o copie de rezerva (daca exista)
4. Verificarea sistemului
Dupa dezinfectarea fisierelor, trebuie tinut cont ca unii virusi folosesc diverse metode pentru a isi asigura supravietuirea si a infecta alte computere. Scanati computerul cu un program antivirus actualizat, scanati dischetele, stick-urile USB sau CD-urile si eventual avertizati utilizatorii cu care ati avut recent schimburi de date privind incidentul produs. Chiar si un simplu e-mail pe care l-ati trimis altor persoane in aceste conditii le-ar putea produce neajunsuri.

Masuri extreme nerecomandate

Formatarea
Probabil formatarea v-a fost prezentata cel putin odata ca metoda infailibila de a scapa de virusi. Practic, formatarea sterge toate datele aflate pe un mediu de stocare, inclusiv virusii, desi nu acesta este scopul procedurii respective.

Formatarea nu este o idee buna din urmatoarele considerente:
- de cele mai multe ori nu este necesara - majoritatea virusilor pot fi indepartati cu usurinta;
- formatarea si reinstalarea sistemului de operare si programelor dureaza destul de mult timp;
- daca nu salvati toate datele in prealabil, (si in cele mai multe cazuri vor fi omise unele fisiere), veti pierde tot ce a ramas pe HDD si nu a fost salvat; de asemenea, programele pentru care nu mai aveti kit-urile de instalare nu vor mai fi disponibile dupa reinstalare;
- formatarea ar putea indeparta totul in afara de virus.

Folosirea FDisk
FDisk ar putea fi recomandat pentru virusii MBR (master boot record) - primul sector de pe hard cu informatii privind partitiile si ordinea de boot-are unde se pot ascunde anumiti virusi. Fara a sti exact despre ce virusi este vorba, folosirea FDisk este inutila si poate duce la pierderi de date. FDisk nu este un utilitar antivirus, deci nu este recomandata folosirea lui in astfel de situatii.

Trebuie facuta distinctia intre un virus si eventuale probleme hardware sau software. Atunci cand un calculator functioneaza anormal, virusarea se numara printre primele posibile motive luate in calcul. In multe cazuri insa, virusii nu au nici o legatura cu functionarea defectuoasa a calculatorului, deci scanarile in scopul de a-l devirusa nu vor avea nici un efect.


_______________________________________

Asculta live Radio HotStyle. DANCE de cea mai buna calitate. Top 150 Radio HotStyle
                                  La noi muzica se aude cel mai bine
                          Radio HotStyle ON-AIR ~Click~                                     
         

pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la