CoolZone & Radio HotStyle
Bun Venit! ...::: CoolZone :::... ~Welcome to www.coolzone.3xforum.ro~ Asculta LIVE Radio HotStyle cel mai bun post de radio cu cea mai buna muzica si cei mai tari dj. Tu Contezi !!! http://radiohotstyle.tk http://r-hotstyle.no-ip.biz:8989/listen.pls
Lista Forumurilor Pe Tematici
CoolZone & Radio HotStyle | Inregistrare | Login

POZE COOLZONE & RADIO HOTSTYLE

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Angelina20 pe Simpatie.ro
Femeie
19 ani
Cluj
cauta Barbat
24 - 55 ani
CoolZone & Radio HotStyle / ...::: Off Topic :::... / De ce sa cumperi un procesor AMD Moderat de Dj.Killa, aXXo_17
Autor
Mesaj Pagini: 1
aXXo_17
Moderator

Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 816

Ziua de azi este dominata din punct de vedere al performantei, destul de categoric de Intel in materie de procesoare. Si a fost asa de cand a aparut arhitectura Core 2. AMD nu se poate lupta decat la capitorul preturi, si nici aici in liniste, Intel suprasaturand toate pietele cu modele Core 2.

Si atunci se naste intrebarea: mai merita sa cumparam procesoarele AMD? Raspunsul scurt ar fi Da!. Si sa va spun si de ce. Trecem momentan peste avantajul pretului sau al consumului electric mai mic (daca stii unde sa cauti), si ne orientam pentru inceput asupra unui motiv mai ascuns.

IntelDatorita celor de la AMD putem cumpara noi acum procesoare Core 2 Quad, si peste putin timp si viitoarele Bloomfield-uri. Totul se rezuma la un singur cuvant: concurenta. Fara ea, si fara AMD care sa-i sufle in ceafa (sau in fata cum s-a intamplat de la lansarea procesoarelor Athlon 64 pana la Core 2), Intel nu ar fi avansat prea mult. Si pe buna dreptate.

Ar fi tras un timp foarte lung de fiecare generatie de CPU-uri, si n-ar mai fi avut acest ritm atat de alert, cu o noua familie de procesoare lansata la fiecare an. Deci AMD trebuie sa supravietuiasca actualei crize. Si o poate face doar daca are clienti.

Acum nu sunt absurd. Nu spun sa luam toti AMD-uri, indiferent ce dorim de la acel PC / CPU. Daca ne jucam si multitasking-ul este o a doua limba, parca am dori orice strop de performanta de la procesorul pe care ni-l putem permite cu banii nostri munciti din greu.

AMD 780GInsa la un sistem pentru multimedia, browsing si office merge orice. Sau daca as avea o firma, la care sa trebuiasca sa iau un numar de PC-uri, as folosi cat mai multe componente AMD. Ca angajatu’ se poate juca Solitare si poate sta pe Mess la fel de bine si pe un procesor AMD. Plus ca iese si mai ieftin.

Si mofturi cum ca procesoarele Intel sunt mai stabile sunt fumate de multa vreme. In ziua de azi (si ultimii ani buni intre altele) ambele companii stau la fel la capitorul stabilitate: excelent! Singurul mod in care am avea probleme ar fi cuplarea acestor CPU-uri cu placi de baza mai… promiscue, memorii RAM dubioase, surse friabile etc.

Deci sa presupunem ca vrem sa construim un sistem office / multimedia (pentru acasa sau la birou / la firma). Ce vrem de la un procesor in aceste conditii? In primul rand un consum electric mic (ca o sa mearga mult timp, si degeaba luam un procesor ieftin, daca intr-o luna a dublat nota electrica). In al doilea rand sa fie ieftin. Si in al treilea rand sa fie oarecum performant (adica in ziua de azi procesoarele single core sunt elemente ale trecutului, uitate prin magazine, cu preturi prea apropiate de dual core-uri ca sa mai fie luate in considerare).

Abit A-S78HSi care procesoare indeplinesc perfect aceste conditii? Seria Athlon X2 Energy Efficient de la AMD (4050e, 4450e, 4850e, 5050e). Acestea au cel mai mic consum electric dintre dual core-urile disponibile, de doar 45 W. Iar modelul Athlon X2 4850e vine cu o frecventa respectabila de 2.5 GHz, magistrala HTT 1.0 la 1 GHz, 1 MB L2 cache, socket AM2 (compatibil AM2+). Si costa doar 210 lei in varianta box.

Si daca il cuplam cu o placa de baza cu video integrat realizata in jurul chipset-ului 780G tot AMD, care si acesta consuma foarte putin (de exemplu ABIT A-S78H la numai 200 lei) si 2 GB de RAM (sa zicem DDR2 800 MHz Crucial Ballistix Tracer) de inca 100 lei, am facut un barebone excelent la doar 500 lei.

AMD GameDar sa revenim putin la performanta, si la gamer-i. Aici se schimba criteriile, si viteza primeaza. Dar noi stim ca jocurile au pretentii mai mari la placa video, nu la procesor. Drept urmare, un gamer ar trebui sa opteze pentru o placa video mai puternica si un procesor mediocru, in loc de un echilibru perfect. Si iar intra in joc AMD, pentru ca un cuplu AMD Phenom si placa de baza aferenta este sensibil mai ieftin decat un quad core Intel si placa lui. Sau … ar trebui sa fie.

Phenom X4Si spun asta pentru ca din pacate AMD este dezavantajat in Romania. In timp ce in afara un procesor Phenom X4 9950 BE este cu 15 $ mai ieftin ca un Intel Core 2 Quad Q6600, iar un X4 9550 cu 50 $ mai ieftin, la noi 9950 este cu 15 $ mai scump, iar 9550 doar cu 25 $ mai ieftin. Diferenta de 25 – 30 $ va aduce procesoarele Intel in mai multe sisteme decat ar fi normal.

Dar chiar si asa, tot avem ceva optiuni. Cand am spus procesor mediocru, am avut totusi in vedere viitorul multi threaded care ne asteapta. Asa ca nu as mai recomanda un dual core unui gamer, chiar si cu avantajul frecventei pe care il au acum aceste procesoare, fata de quad-urile la acelasi pret.

Gigabyte MA790GP-DS4HSi cel mai accesibil quad core de pe piata este Phenom X4 9550. Acest procesor AM2+ are o frecventa de 2.2 GHz, HTT 3.0 de 1.8 GHz, 2 MB cache L2, 2 MB cache L3, TDP la 95 W si un pret de 475 lei. Si cuplat cu o placa de baza AMD 790GX (de exemplu Gigabyte MA790GP-DS4H, de 450 lei) am pune baza unui sistem pe cinste.

De ce am ales acest chipset? In principal pentru southbridge-ul SB750, care include tehnologia ACC (Advanced Clock Calibration), ce ajuta la atingerea frecventelor superioare in overclocking. Pentru ca de la revizia B3 a procesoarelor Phenom, putem vorbi si de overclocking. Un X4 9550 se duce nu foarte greu pana la 3 – 3.1 GHz pe racire cu aer. Si dupa asa un overclocking putem sta linistiti cu acest procesor pana facem un upgrade capital. Nici un joc nu se va plange.

Iar daca vrem sa economisim si mai mult, putem opta pentru un Phenom X3, pe care testele il pozitioneaza aproape la acelasi nivel cu fratele mai mare Phenom X4, atat in aplicatii single thread cat si in cele multi thread.

Phenom X3Si aici avem modelul X3 8450, cu o frecventa de 2.1 GHz, HTT 3.0 la 1.8 GHz, 1.5 MB cache L2, 2 MB cache L3, skAM2+ si TDP de 95 W. Pretul acestui CPU se invarte in jurul valorii de 330 de lei. Si acesta urca pana la frecvente de 3 – 3.1 GHz, chiar si sub cooler-ul box. Iar banii economisiti se pot indrepta spre o placa video mai performanta, care sa faca diferenta.

In concluzie, nu trebuie sa trecem cu vederea procesoarele AMD doar pentru ca nu mai detin coroana. AMD este inca foarte competitiv pe segmentele low si middle end pe care se lupta.




_______________________________________


pus acum 16 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la