Dj.Killa
Moderator
 Din: Forum Cool Zone...
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 1872
|
|
Unii includ în termenul de memorie şi orice dispozitiv pentru stocarea datelor, cum sunt discurile, dar ne referim aici numai la memoria RAM sau memoria de sistem, cea care se şterge la oprirea sistemului. Prin memoria de sistem se înţelege acea componentă care are rolul de a stoca temporar date folosite de computer în timpul funcţionării sale. Fizic, este vorba de nişte plăcuţe care se montează pe placa de bază, şi ele conţin circuite de memorie.
Deoarece memoria RAM se montează pe placa de bază, şi există câteva tipuri distincte de arhitectură a plăcuţelor de memorie, orice adăugare sau înlocuire de memorie RAM trebuie făcută ţinând cont de ceea ce poate fi montat pe placa ta de bază. O placă de bază poate suporta numai un anumit tip (uneori 2 tipuri, dar nu simultan) de plăcuţe de memorie.
Orice program lansat în execuţie manevrează diverse date, şi pe perioada procesării acestora ele sunt stocate în circuitele de memorie, care sunt foarte rapide în comparaţie cu alte dispozitive de stocare din sistem. Cu cât un sistem are mai multă memorie RAM, cu atât are mai mult spaţiu temporar de manevrare a datelor, şi poate procesa blocuri mai mari de date, sau poate lucra simultan cu mai multe programe. Când memoria RAM ajunge să se umple, sistemul începe să funcţioneze mai greu.
Poţi vedea câtă memorie RAM are sistemul tău chiar de la pornire, când se face un test iniţial al circuitelor de memorie, şi apare un contor care avansează rapid pînă la volumul total al memoriei instalate. Un sistem cu performanţe medii are astăzi 64 MB de memorie RAM. În lipsa memoriei RAM, sau dacă memoria RAM este defectă, sistemul poate refuza să pornească, deci şi memoria este o componentă vitală a computerului.
....................
Termenul memorie este folosit cu mai multe sensuri cind este vorba de computere, de aceea este bine sa lamurim la ce se poate referi el ca sa evitam confuziile. In general, termenul se refera la acele componente ale PC-ului in care se stocheaza informatiile (documente, date, programe, etc.). Din punct de vedere al constructiei sale, computerul dispune de doua tipuri de memorie:
memorie externa este un termen care se refera la acele dispozitive pe care datele se pot memora si ramin inscrise si dupa inchiderea computerului, pentru utilizarea ulterioara. Dispozitive de memorie externa sunt discheta, discul dur (hard-disk-ul), CD-ul si alte asemenea suporturi magnetice sau optice, pentru stocarea datelor.
memorie interna este acea memorie inclusa pe anumite placi din PC, si care pastreaza date numai in timpul functionarii computerului, pierzind toate datele la oprirea acestuia. Este o memorie de lucru, un spatiu folosit de programe pentru a pastra date necesare in timp ce sunt executate. Aici se incadreaza memoria RAM, si la ea se refera cel mai adesea (si cel mai adecvat) termenul de memorie.
In timpul functionarii sale, computerul vehiculeaza o mare cantitate de date, dar procesorul este un instrument cu capacitate de memorare foarte limitata, rolul sau fiind mai ales de a manevra datele stocate pe dispozitivele de memorie externa si interna. El are nevoie de un spatiu de lucru, si il gaseste in memoria RAM. Cu cit computerul are mai multa memorie RAM, cu atit el va putea rula simultan mai multe programe, va putea deschide simultan mai multe fisiere, sau va putea executa mai repede operatiile cu volume mari de date.
Fizic, memoria RAM se gaseste in niste placute care se monteaza in niste socluri speciale aflate pe placa de baza. Exista citeva tipuri functionale de memorie, cu denumiri ca EDO (deja tot mai rare, eventual intilnite doar la computere vechi), DIMM si SIMM, fiecare avind o alta forma a soclului pe placa de baza. De regula, pe placa de baza se gasesc mai multe socluri, si daca nu sunt ocupate toate, atunci se pot adauga noi placute de memorie, marind astfel capacitatea memoriei RAM a PC-ului. Dar nu se pot combina doua tipuri diferite de memorii, si trebuie sa avem in vedere si faptul ca unele placi de baza nu suporta unele cipuri de memorie (din lipsa soclurilor corespunzatoare).
De capacitatea memoriei RAM a PC-ului depinde si ce programe putem folosi pe el. Daca avem prea putina memorie RAM, nu vom putea folosi programe care au nevoie de mai multa memorie RAM decit le ofera PC-ul. De pilda, pentru a folosi Windows 95 este nevoie de cel putin 4 MB de memorie RAM, dar se recomanda sa avem 8 MB ca sa functioneze satisfacator. Sistemul Windows 98 poate fi instalat (cu greutate si cu performante scazute) pe un computer cu numai 16 MB de memorie RAM, dar de la 32 MB de memorie RAM in sus, el functioneaza bine. Totusi, folosirea unor programe care consuma multa memorie (pentru prelucrari de imagini sau de sunet, sau ca servere de baze de date mari) poate impune un volum si mai mare de memorie, de la 256MB in sus.
Si unele componente din PC, produse in ultimii ani, au inceput sa includa si ele memorie RAM (placile video sau de sunet mai avansate, de pilda). Placile video cu accelerare includ 4 MB, 8 MB sau chiar 16 MB de memorie RAM, rezervata pentru prelucrarea si afisarea rapida a imaginilor si animatiei. Unele jocuri nu pot fi rulate pe computere care nu dispun de astfel de placi, dotate cu suficienta memorie RAM chiar pe ele.
Ca pret, memoria RAM este una dintre componentele scumpe din computer, cel putin raportat la dimensiunile ei. De pilda, 128 MB de memorie DDRAM costa in jur de 22$, 256 MB de RAM costa circa 42$, iar 512 MB costa vreo 65$. Pentru o imagine comparativa, se pot consulta si ofertele din alte situri specializate in componente hardware, de pe Internet, si va oferim adresa raionului de componente PC de la Shopping Planet (<http://www7.shoppingplanet.com/pccomponents.asp> .
Puteti vedea de la pornire cita memorie RAM are computerul dvs. Dupa afisarea primei imagini pe ecran, apare de obicei un contor care creste rapid si se opreste la un numar care arata capacitatea memoriei RAM functionale, in KB. Capacitatea memoriei RAM se poate verifica si din Windows, din Control Panel/System. Aceeasi fereastra se deschide rapid apasind combinatia de taste Windows + Break (tasta Windows este prezenta doar pe tastaturile de tip Windows, si este tasta pereche dintre tastele Ctrl si Alt, cu sigla Windows pe ea; apasata singura, determina deschiderea meniului de Start).
Daca memoria RAM functioneaza defectuos, fie computerul nu porneste si incepe sa "tipe" ritmic la nesfirsit (scoate un sir de sunete ascutite - bipuri - cam unul pe secunda), fie se blocheaza in acest punct, fie da un mesaj de eroare legat de memorie. Adesea, rezolvarea consta in asezarea mai precisa a cipului de memorie in soclu, deci nu e obligatoriu ca memoria sa fie defecta. Dar oricum, daca nu stiti cum se face asta, este bine sa apelati la un specialist. In cel mai rau caz, trebuie schimbata placuta de memorie defecta.
Daca veti suprasolicita PC-ul, deschizind multe programe, sau initiind operatii prea complexe pentru capacitatea lui, memoria RAM se umple si totul se blocheaza. Trebuie sa invatati sa respectati limitele PC-ului dvs. si sa-i dati sa lucreze numai atit cit poate SAU, daca doriti mai mult de la el, atunci sa-l dezvoltati pe masura asteptarilor dvs. Acelasi lucru este valabil si cu noi insine.
_______________________________________
 Asculta live Radio HotStyle. DANCE de cea mai buna calitate. Top 150 Radio HotStyle La noi muzica se aude cel mai bine Radio HotStyle ON-AIR ~Click~ 
|
|